Giraltovce začnú s projektom výstavby protipovodňovej ochrany v lete

07.03.2010 Svidník

Giraltovce 7. marca (TASR) – Mesto Giraltovce plánuje začať s 1. etapou budovania protipovodňovej ochrany na rieke Topľa najneskôr v lete tohto roka.
Primátor Ján Rubis pre TASR uviedol, že projekt, ktorý vypracoval Slovenský vodohospodársky podnik, je momentálne v procese vodoprávneho konania na Obvodnom úrade životného prostredia v Stropkove. Predpokladá, že v prípade schválenia zámeru by verejnú súťaž na dodávateľa prác mohli vypísať už začiatkom apríla.
Náklady na úvodnú etapu predstavujú sumu 750.000 eur, pričom radnica na tieto práce bude môcť využiť dotáciu 500.000 eur z rezervy predsedu vlády SR, ktorú jej schválila vláda v auguste minulého roka na výjazdovom zasadnutí vo Svidníku. Ďalšie prostriedky vo výške 235.000 eur získali od Ministerstva životného prostredia a zvyšok mesto uhradí z vlastného rozpočtu.
V posledných piatich rokoch sa rieka Topľa vybrežila z koryta takmer každý rok. Škody na majetku mesta a občanov boli v desiatkach tisíc eur. Pri zvýšenej hladine dochádza k zaplavovaniu časti mestského parku, športovísk a areálu Kožiarskych závodov.
\"Mesto investuje do modernizácie športovísk, pripravilo projekt na rekonštrukciu amfiteátra a obnovu parku v rámci cezhraničnej spolupráce s družobným mestom Ustrzyki Dolne v Poľskej republike. Máme aj ďalšie investičné zámery v tejto lokalite, no záplavy nám neustále robia problémy, \" konštatoval Rubis.
V rámci zámeru sa vybuduje ochranný múr v dĺžke približne 250 metrov a rovnako sa o 70 centimetrov zvýši aj 750 m dlhý ochranný val na ľavom brehu rieky Topľa. Ak dôjde k zvýšeniu hladiny, tieto zábrany odrazia vodu na polia v blízkosti toku smerom na Lužany a Kračúnovce. Podľa primátora by sa v prípade priaznivého vývoja mohla 1. etapa projektu ukončiť na jeseň v roku 2010 a celý projekt by bol zrealizovaný do konca roka 2012.
 

Vyberte región